Brits Korthaar

De Britse korthaar kat ontleent haar voorouders vrijwel uitsluitend uit de Engelse Shorthair Cat (moggie), die wij allen zo goed kennen en lilac Perzen. Tijdens de afgelopen eeuw heeft een zorgvuldige selectie in een duidelijk identificeerbaar ras geresulteerd. De Brits korthaar kat moet een gedrongen kat met korte, sterke benen, een ronde kop met een goed afgeronde ogen en een staart breed aan de basis en afgerond aan de top zijn.. De vacht zou kort en dicht moeten zijn. De algemene indruk moet die van een compacte, alerte, fit en gezonde te kat zijn.


Echt een probleemloze kat zou men de British Shorthair kunnen noemen. Vriendelijk, gezellig, tolerant ten overstaan van andere katten en huisdieren. Kindvriendelijk en altijd bereid tot een spelletje, maar even tevreden als ze zich op een schoot kan nestelen. Het is dan ook een echt huisdier in de letterlijke zin van het woord.

Verzorging van de vacht

De Britse Korthaar heeft een wekelijkse borstelbeurt nodig om de vacht in goede conditie te houden. In de ruiperiode is een rubberen borsteltje een ideaal hulpmiddel om dode en losse haren eenvoudig uit de vacht te verwijderen.

 

Verzorging van de oren

De uitwendige gehoorgang maakt u alleen maar schoon met een voor katten bestemde oorcleaner die u eerst in het oor masseert en daarna oppervlakkig met een tissue verwijdert. De scherpe nagelpunten knipt u regelmatig af met een goede nageltang.

 

Wat is het verschil tussen een Britse en een Russische Blue Blue?

Britten hebben goud-of koperkleurige ogen. Britten hebben een dichter zwaardere vacht, de Russische vacht is dik, maar zacht . Een Britse heeft een zware semi-gedrongen lichaam, vrij groot en is sterker gebouwd. Een Russische is een lenige matige kat, is kleiner en slanker gebouwd,dat is goed voor hun snelheid en lenigheid.

 

Vruchtbaarheid

Een poesje kan voor het eerst krols worden tussen de 5 maanden en 1 jaar.
Ook zijn er enkele uitzonderingen van nog jonger.
Een poesje kan krols zijn van het voorjaar t/m het najaar.
Als er geen dekking plaats vindt dan kan een poes soms wel om de 2 3 weken weer krols zijn, en ze zijn dan dus ook vruchtbaar. Sommige poezen verliezen hierdoor l hun energie en weerstand.
Het beste is dus om het poesje zo jong mogelijk te steriliseren. Andere vormen van anticonceptie zijn minder betrouwbaar en niet zonder gezondheidsrisico: eigenlijk alleen maar geschikt voor tijdelijk gebruik tot de sterilisatie plaats vindt.

 

Castratie

Een kater kan al geslachtsrijp zijn op de leeftijd van 5 maanden. Er zijn zelfs gevallen bekend van jonger, zeker als er een ongecastreerde poes in huis is.
Beste tijdstip voor castratie: het hangt een beetje af van het beleid van je dierenarts, maar als er een poesje en een kater in huis zijn van jonge leeftijd, dan is het advies om de kater bij circa 5 maanden te laten "helpen".
Katers kunnen gaan sproeien als castratie te lang uitgesteld wordt. Sproeigedrag komt daarna meestal niet meer voor omdat beide testikels worden verwijderd: er vindt dus geen hormoonproductie meer plaats.
Katers die naar buiten mogen moeten eigenlijk eerst gecastreerd worden. Dit om dwaalgedrag te voorkomen. Ook loopt de kater dan minder kans om in gevecht te raken met rivalen, en is er daardoor ook minder kans op overdraagbare ziektes, abcessen en wonden rondom de kop.